Toen Deborah Carter van NewTechKids aanbood om een codering workshop te geven in mijn klas was ik gelijk enthousiast. Met de grote rekendag (een dag waarop alle klassen alleen maar met rekenen bezig zijn) heb ik al een paar oefeningen gedaan omtrent programmeren en coderen. Mijn groep vond dat heel leuk om te doen. Ze worden immers op een andere manier uitgedaagd. Die manier van uitdagen bevorderd de intrinsieke motivatie bij veel leerlingen en dat is leuk om te zien.

Tijdens de workshop van Deborah gingen de kinderen een robothoofd maken om vervolgens als robot over een parcours te lopen. Aan het einde van het parcours stond een vuilnisbak waar ze “chemisch afval” in moesten gooien. Het was leuk om te zien dat de kinderen op verschillende manieren gingen coderen. Ze gingen elkaars codering vergelijken en leerden van elkaar. Ze leerden van elkaar hoe je iets duidelijk kan programmeren voor een ander.

De workshop inspireerde me voor een andere les. Die donderdag erna heb ik hetzelfde gedaan maar dan net wat anders. Ik had in de gym een parcours uitgezet met banken. De kinderen maakten duo’s en gingen een codering opschrijven om elkaar geblinddoekt over de banken te helpen. Ze gingen elkaar programmeren. Echter, als de één een blinddoek op had mocht er alleen maar in codetaal gepraat worden om te testen of de gemaakte codering ook echt werkte. Het was een opdracht waarbij de kinderen leren coderen, maar ook het vertrouwen in elkaar werd getest. Het was leuk om coderen te gebruiken in combinatie met een opdracht waarbij er gewerkt werd aan een veilig pedagogisch klimaat.

– Maarten Kremer, Leerkracht, Theo Thijssen School Amsterdam